ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΤΟ ΒΑΖΑΚΙ

(c) Ειδικές Εκδόσεις

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά
3.2 κιλά πορτοκάλια
4 λεμόνια
500 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη

Η μαρμελάδα πορτοκάλι είναι η αγαπημένη μου. Ο συνδυασμός πορτοκαλιού και λεμονιού δίνει στη μαρμελάδα μια τέλεια γεύση. Η παρασκευή της είναι μπελαλίδικη αφού απαιτείται χρόνος και κόπος για το καθάρισμα και το ξεφλούδισμα των πορτοκαλιών και των λεμονιών. Στο τέλος όμως, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον κόπο σας.

Εκτέλεση
1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μας. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες ή με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών και των λεμονιών. Κόβουμε τη φλούδα σε λεπτά «στικ».
2. Στύβουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και βάζουμε τον χυμό τους σε μια κατσαρόλα. Ό,τι περισσέψει στον εκχυμωτή (κουκούτσια και ίνες) δεν το πετάμε αλλά το τοποθετούμε δεμένο σε μουσελίνα ή σε ένα μεγάλο infuser (το οποίο χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε το τσάι μας αλλά σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ή μέχρι ο όγκος του μείγματος να μειωθεί στο μισό.
3. Όταν περάσει η ώρα σιγοβρασίματος προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, ζεσταίνουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 10 λεπτά ή μέχρι η θερμοκρασία της μαρμελάδας να φτάσει τους 105 βαθμούς. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε με τη μαρμελάδα τα αποστειρωμένα βαζάκια μας. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς προτού σφραγίσουμε τα βαζάκια.