ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Hamburger: Η ιστορία του

Το εθνικό πιάτο των Η.Π.Α., που έχει κατακτήσει πια ολόκληρο τον πλανήτη, έχει τη δική του ιστορία, κομμάτια της οποίας είναι μεν άγνωστα, αλλά άκρως ενδιαφέροντα…

Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη Τζένγκις Χαν. Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της Χρυσής Ορδής να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Η συνταγή πρέπει να πέρασε διαμέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, Γερμανοί μετανάστες έφεραν τη συνταγή στην Αμερική, όπου έμελλε να δοξαστεί. Στον Νέο Κόσμο επικράτησε η εκδοχή του βοδινού κρέατος, που υπήρχε σε αφθονία, και το σάντουιτς πήρε την ονομασία «Χάμπουργκερ» (Hamburger), δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο. Για πρώτη φορά, η λέξη «χάμπουργκερ» αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον «Walla Walla Union».

Από εκεί και πέρα, πολλοί ερίζουν για την πατρότητα του χάμπουργκερ στις Η.Π.Α. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν. Την ίδια χρονιά, οι αδελφοί Μέντσις από το Χάμπουργκ της Νέας Υόρκης πουλούσαν τα δικά τους χάμπουργκερ στο τοπικό πανηγύρι. Το ονόμασαν «Χάμπουργκ Σάντουιτς» και ως καρυκεύματα χρησιμοποιούσαν κόκκους καφέ και μαύρη ζάχαρη. Πολλοί ιστορικοί της διατροφής θεωρούν τη συνταγή των Μέντσις ως την πρώτη αυθεντικά αμερικανική.