ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Φακές, οι δυναμωτικές

Οι φακές, όπως όλα τα όσπρια, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και όχι άδικα. Είναι γεμάτες από βασικά μέταλλα και ουσίες όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωματική σας ευεξία. Επίσης, αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικών ινών. Τα οφέλη τους στην υγεία μας είναι πολλά. 

Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενισχύουν την πέψη, τον μεταβολισμό και βοηθούν στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος, της υγείας του δέρματος αλλά και του βάρους.

Αυξάνουν την ενέργεια. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο ενώ αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά τους εμποδίζουν τις γενετικές ανωμαλίες και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι φακές είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν λεκτίνες – ένα μοναδικό είδος φυτικής πρωτεΐνης που βοηθάει στον έλεγχο και την αποτροπή της ανάπτυξης του καρκίνου.