ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Σιρόπι σφενδάμου: το υγιεινό γλυκαντικό

Είναι τόσο υγιεινό όσο δεν φαντάζεσαι… Είναι ένα food trend με τα κορίτσια της μόδας να ορκίζονται στο όνομά του καθώς τα γλυκαίνει χωρίς να χρειάζεται να ανησυχήσουν για την σιλουέτα τους αφού είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Το σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) παράγεται από το σάκχαρο του σφενδάμου που είναι γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer (διαβάζεται «άκερ»). Αξίζει να σημειωθεί ότι το φύλλο του σφενδάμου αποτελεί το εθνικό σύμβολο του Καναδά και η αναπαράστασή του βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας της χώρας.

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που δεν περιέχει επιπρόσθετη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες, τεχνητές αρωματικές ύλες, συντηρητικά ή πρόσθετα. Λόγω ότι δεν δέχεται επεξεργασία, τα θρεπτικά του συστατικά δεν χάνονται.

Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα μετάλλων και βιταμινών, ιδιαίτερα μαγγανίου, ψευδαργύρου και ριβοφλαβίνης (Βιταμίνης Β2) και μερική ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Το μαγνήσιο μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται η καύση λίπους και η ενίσχυση των μυών. Από την άλλη ο ψευδάργυρος βοηθάει στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τον δείκτη μάζας σώματος. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι φορτωμένο από αντιοξειδωτικά και υπόσχεται να σε κρατήσει μακριά από λιγούρες. Το πιο σημαντικό το κρατήσαμε για το τέλος, αφού έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων.