ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Αγγούρι τουρσί: γρήγορο, δροσερό και εύκολο!

Υπέροχο συνοδευτικό για το τσίπουρο και το ουζάκι. Το αγγουράκι τουρσί εκτός από αγαπημένο συνοδευτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς έχει και εξαιρετικά χωνευτικές ιδιότητες.

Τι είναι το τουρσί;
Είναι μια μέθοδος συντήρησης τροφίμων που προέρχεται από την ιστορική Περσία ή αλλιώς το σημερινό Ιράν. Η λέξη προέρχεται από την περσική λέξη ترشی (turşi) που σημαίνει ξινός. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείτο από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της ανάγκης συντήρησης τροφίμων που καταναλώνονταν συχνά όπως τα λαχανικά και τα φρούτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο θα μπορούσαν να διατηρηθούν από μόνα τους. Η μέθοδος ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για μακρινά ταξίδια όπου τότε φυσικά δεν υπήρχε η δυνατότητα ψύξης αλλά ούτε ήταν γνωστή η χρήση κονσερβών. Ταυτόχρονα, προσδιδόταν στα τρόφιμα που συντηρούνταν με αυτόν τον τρόπο μια ιδιαίτερα ξινή γεύση. Μια συνώνυμη λέξη είναι ο όρος πίκλες. Τουρσί και πίκλες ουσιαστικά αναφέρονται στον ίδιο τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων, παρόλο που με τον όρο πίκλες έχει συνδεθεί περισσότερο το αγγούρι τουρσί.

Πώς παρασκευάζεται το τουρσί;
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής του, είτε σε νερό με αλάτι (άλμη) είτε σε ξίδι. Τα λαχανικά και τα φρούτα πλένονται και κόβονται σε κομμάτια έτσι ώστε να χωράνε μετά εύκολα σε κάποιο βαζάκι, το οποίο πρέπει να κλείσει καλά αεροστεγώς ώστε να μπορεί να σερβιριστεί μετά από 1 μήνα. Σημαντικό επίσης βήμα κατά την παρασκευή, έτσι ώστε και το τουρσί να είναι διατηρήσιμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι η αποστείρωση των αποθηκευτικών γυάλινων σκευών η οποία μπορεί να γίνει είτε σε νερό που βράζει είτε στον φούρνο.