ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Ο μυρωδάτος και ωφέλιμος άνηθος

Γνωστός από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο άνηθος με το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, ανήκει στην οικογένεια του καρότου και είναι ένα δημοφιλές μαγειρικό βότανο εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο για τα φύλλα όσο και για τους σπόρους του.

Αναφορές για τον άνηθο υπάρχουν τόσο στην Αγία Γραφή όσο και σε αρχαία αιγυπτιακά κείμενα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιούσε στην προετοιμασία μιας συνταγής για τον καθαρισμό του στόματος. Οι στρατιώτες έβαζαν καμένους σπόρους άνηθου πάνω στα τραύματά τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Τον χρησιμοποιούσαν επίσης για να διευκολύνουν τον ύπνο τους ενώ κατά τον Μεσαίωνα ο άνηθος θεωρείτο αποτρεπτικός της μαγείας.

Μεταξύ άλλων, ο άνηθος έχει χωνευτικές ιδιότητες, κατά των διαφόρων ενοχλήσεων του στομάχου και της δυσπεψίας. Θεωρείται αποτελεσματικό αντιβηχικό, αντιγριπικό και αντισπασμωδικό βότανο. Αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν.

Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης. Τονώνει τον οργανισμό, μειώνοντας παράλληλα την κόπωση ενώ δρα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.