ΚΟΥΖΙΝΑ

Μεταξύ μινιμαλισμού και ωκεανού

Στην έκθεση Design Week 2019, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Μιλάνο, η ιστορική εταιρεία πορσελάνης Royal Copenhagen συνδύασε τα 244 χρόνια εμπειρίας της με τις υπογραφές τριών διάσημων ονομάτων και παρουσίασε τη νέα της πορσελάνινη συλλογή. Ο αρχιτέκτονας Bjarke Ingels, ο σχεδιαστής Lars Holme Larsen και ο φιλόσοφος, ναι, καλά διαβάζετε, ο φιλόσοφος του σχεδιασμού Jens Martin Skibsted, δημιούργησαν τη φετινή μίνιμαλ συλλογή της εταιρείας και τη βάφτισαν «HAV», στα Δανέζικα ωκεανός. Μια αποκλειστική, κομψή και διαχρονική σειρά σερβίτσιου εμπνευσμένη από τη θάλασσα του βορρά, κεντρικό στοιχείο των χειροποίητων δημιουργιών της εταιρείας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Seagull του Fanny Garde (το κλασικό bestseller της μάρκας), γίνεται η νέα εμπειρία στο κάθε τραπέζι.

Θαλασσινά σερβίτσια
Η θάλασσα για άλλη μια φορά αποτελεί την έμπνευση για τη συλλογή HAV που έκανε το ντεμπούτο της στο Fuori Salone 2019. Ήχοι, εικόνες και χρώματα που συνόδευσαν την παρουσίαση του σερβίτσιου λειτούργησαν σαν φόντο στη HAV. Κυρίαρχο χρώμα το μπλε που χαρακτηρίζει τη δανέζικη μάρκα από το 1775.

Το μπλε, στη νέα κολεξιόν αποκτά ένα χαρακτήρα πιο μελαγχολικό και παίρνει πιο γκρι αποχρώσεις που απεικονίζουν πιο ρεαλιστικά το χρώμα των βόρειων θαλασσών. Η διακόσμηση του σερβίτσιου αναπαριστά τα λέπια ψαριών ζωγραφισμένα στο χέρι με αερογράφο που παραπέμπουν όχι μόνο οπτικά αλλά και στην αφή, στη διάσταση της θάλασσας. Τα εννέα κομμάτια που απαρτίζουν τη συλλογή μπορεί να φανούν σχετικά μικρός αριθμός αντικειμένων, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την υλοποίησή τους, τότε αποδεικνύονται έργα τέχνης που άξιζαν την αναμονή. Ένα τσαγερό με μπρούντζινο μίνιμαλ χερούλι, μια κανάτα, ένα υβριδικό μπολ, πιάτα και κούπες διαφόρων μεγεθών είναι όλη η έμπνευση του δυναμικού σχεδιαστικού τρίο.

Τα χαρακτηριστικά
Στόχος τους, πράγμα αρκετά δύσκολο, ήταν να απλοποιήσουν το στυλ της εταιρείας φτάνοντας στη λιτή και απέριττη ουσία του σχεδιασμού για κάθε κομμάτι που ανήκει στο σετ σερβίτσιου. Οι καθαρές σχεδιαστικές γραμμές, η απλή διακόσμηση και τα εργονομικά σχήματα των πορσελάνινων σκευών σχεδιάστηκαν με σκοπό την πολυλειτουργικότητά τους, προσαρμόσιμη στη χρήση που ο καθένας επιλέγει να κάνει όταν τα βάζει στο τραπέζι.

Η διαχρονικότητα
Η HAV απέχει συνειδητά από κάθε περιττό στοιχείο, κλασικό σκανδιναβικό στυλ, και υπόσχεται να αντέξει στον χρόνο ξεπερνώντας μόδες και τάσεις. Αν δεν συντριβεί στο πάτωμα, κάθε κομμάτι της νέας συλλογής γίνεται μέρος μιας ιστορίας, ενός σπιτιού, μιας οικογένειας. Η «βασιλική» ποιότητά τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Φιλοδοξία της εταιρείας, όπως αναφέρει και ο διευθυντής του δημιουργικού Niels Bastrup, είναι να αντιταχτεί στη φιλοσοφία του fast consuming δημιουργώντας μια σειρά σκευών που θα τιμά την έννοια της πολυτέλειας μέσα από αντικείμενα προσιτά σε όλους και με διάρκεια στο μέλλον αφού μένουν πιστά στο DNA της μάρκας Royal Copenhagen. Με αυτή την αποστολή, το διάσημο τρίο άδραξε την πρόκληση. Μελέτησαν τους καταλόγους του εμπορικού σήματος, και μέσα από τις χιλιάδες αντικείμενα που είδαν, κατέληξαν στη δημιουργία της συλλογής τους HAV. Η δεύτερη και δυσκολότερη πρόκληση ήταν να γνωρίσουν στην πράξη το απρόβλεπτο, πολύπλοκο και μη ελεγχόμενο εντελώς υλικό, όπως η πορσελάνη. Η σύγχρονη πινελιά τους, όμως, με τα ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία, την καθαρότητα στις γραμμές και την απλότητα του μοτίφ -τα λέπια ψαριών- πορεύεται εκ παραλλήλου με την ευγενή παράδοση μιας πολυτελούς πορσελάνης που φέρει την επωνυμία της Royal Copenhagen. Η απέριττη αισθητική, η λειτουργικότητα και η εργονομία συγκλίνουν ώστε να εξασφαλίζουν στη νέα συλλογή τη διαχρονικότητα που τόσο τής αξίζει. Στα ζωγραφιστά λέπια των ψαριών που βρίσκονται σε κάθε κομμάτι του σετ των 9 σκευών, προστίθεται η λεπτομέρεια των τριών κυανών κυμάτων, σήμα κατατεθέν της Royal Copenhagen από την ημέρα της γέννησής της.

Η HAV/ ωκεανός με τη μίνιμαλ νότα της, θα δώσει τη θαλασσινή αύρα του βορρά σε κάθε τραπέζι μας μέσα από ένα απέριττο design με φιλοσοφική σφραγίδα!

Πηγή: ΤηλεΏρες