ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΣΩΜΑ

Σύντομα... επιστροφή στα γυμναστήρια. Είναι όμως ασφαλές;

Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών και ερευνητών, ίσως το νησί μας να απαλλαγεί πλήρως από τον ιό τέλος του Μάη χωρίς όμως αυτό να ισχύει στο μέγιστο. Με το τελευταίο διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ξεκινά στις 1 Ιουνίου. Είναι όμως ασφαλές να επισκεφθούμε τα γυμναστήρια τόσο νωρίς μετά την απαλλαγή από τον Covid-19;

Ο Gavis Harris, MD, λοιμωξιολόγος και ομότιμος καθηγητής ιατρικής φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Pittsburgh σχολιάζει πως η επιστροφή στο γυμναστήριο αυτή την περίοδο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

«Από άποψη βιολογίας και φυσιολογίας, δεν είναι καλή ιδέα», λέει o Gavis. Όπως επισημαίνει ο ίδιος και πολύ άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων και με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαδοθεί εύκολα μέσα στο γυμναστήριο. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μέρες σε ορισμένες επιφάνειες. Ο Gavis Harris καταλήγει «Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον κλειστό χώρο στο γυμναστήριο, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης».

Έχοντας υπόψιν όμως την καλή σταδιοδρομία που είχε το νησί μας σε σύγκριση άλλων χωρών που πλήγηκαν από τον ιό μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επαναλειτουργία των γυμναστήριών αν βέβαια λάβουμε και εμείς ορισμένα μέτρα προστασίας.

Για τους συνδρομητές του γυμναστηρίου:

1. Φοράμε μάσκα εάν ανήκουμε σε ευάλωτες ομάδες.
2. Καθαρίζουμε τα όργανα από τον ιδρώτα μας με χαρτί υγείας και αντισηπτικό υγρό που παρέχει το γυμναστήριο πριν και μετά την χρήση τους.
3. Καθαρίζουμε τα χέρια μας συχνά με αντισηπτικό για την καλύτερη ασφάλεια και υγεία εμάς και των γύρω μας.
4. Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας, χρησιμοποιούμε πάντα την πετσέτα μας για να απαλλαγούμε από τον ιδρώτα.
5. Φοράμε γάντια, είτε αυτά μιας χρήσης είτε γυμναστικά γάντια για τις ασκήσεις μας.
6. Βάζουμε πάντα την πετσέτα μας πάνω στο χαλάκι γυμναστικής πριν ξαπλώσουμε πάνω.
7. Εάν το γυμναστήριο παρέχει βρύση με πόσιμο νερό, είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε. Προτιμήστε να έχετε το μπουκάλι με το νερό σας από το σπίτι εφόσον μερικοί ίσως να πίνουν από το στόμιο της βρύσης.
8. Απαλλασσόμαστε από τα γυμναστικά μας ρούχα αμέσως μόλις πάμε σπίτι, συμπεριλαμβανομένου και της πετσέτας μας. Τα πλένουμε σε ψηλούς βαθμούς για την εξουδετέρωση των μικροβίων γενικότερα.

Για τους υπαλλήλους του γυμναστηρίου:

1. Η χρήση μάσκας είναι σημαντική.
2. Βεβαιωθείτε πως υπάρχει αντισηπτικό και χαρτί υγείας σε πολλαπλά μέρη του γυμναστηρίου.
3. Η απολύμανση των χώρων και των οργάνων είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να γίνεται συχνά.
4. Βεβαιωθείτε πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στο γυμναστήριο.
5. Ο εξαερισμός του χώρου είναι σημαντικός. Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά καθ’ όλη την λειτουργία του γυμναστήριου.

Πηγή: must.com.cy