ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑΥΓΕΙΑ

Προστατευτείτε από το blue light και την πρόωρη γήρανση

Ζούμε σε μια εποχή, όπου οι οθόνες των υπολογιστών, των smartphone και των τηλεοράσεων είναι συνεχώς στη ζωή μας, είτε πρόκειται για δουλειά, διασκέδαση η ενημέρωση. Ο κόσμος που ζούμε είναι ψηφιακός… είτε μας αρέσει είτε όχι.
Όλες αυτές οι οθόνες λοιπόν, εκπέμπουν το λεγόμενο HEV light (high-energy visible light) δηλαδή το μπλε φως που δεν είναι όσο αθώο φαίνεται, εφόσον μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιδερμίδα και να επιταχύνει την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων.

Σεκταριστικό, αποτελεί το γεγονός πως αυτό το φως φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV, που με την σειρά του, επηρεάζει το DNA των κυττάρων μας και προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματός μας.

Ειδικοί είπαν πως το Blue Light Pollution είναι η νέα αιτία πρόωρης γήρανσης, εφόσον βρισκόμαστε περισσότερες ώρες μπροστά από τις ηλεκτρονικές μας οθόνες παρά τον ήλιο.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε:

Κατάλληλα προϊόντα
Χρησιμοποιήστε προϊόντα με φυτικά εκχυλίσματα λαδανιάς, βιθανίας, κόκκινης πιπεριάς, φύλλων αργανόδεντρου, και με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη, ακόμα και στο γραφείο ή το σπίτι, αν πρόκειται να εργαστείτε για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας.

Συχνά διαλείμματα
Κάντε μικρά και συχνά διαλείμματα, κλείνοντας τον υπολογιστή σας ή βάζοντας το smartphone στην τσάντα σας. Μπορεί να σας ακούγετε γελοίο όλο αυτό με τα διαλείμματα… πιστέψτε με, ξέρω πως καμία φορά η δουλειά στο γραφείο είναι υπερβολική που όσο και προλαβαίνουμε να φάμε το μεσημεριανό μας… αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείτε και την υγειά σας. Κάντε το μεσημεριανό σας διάλειμμα διαβάζοντας ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Η αποχή από τις οθόνες όσο περισσότερο γίνεται θα ωφελήσει τα μάτια αλλά και την επιδερμίδα σας. Επίσης μπορείτε να επενδύσετε σε γυαλιά ή φακούς οράσεως με ειδικά φίλτρα για προστασία από το μπλε φως.

Πίνετε αρκετό νερό
Η ενυδάτωση είναι λίγο ή πολύ η λύση για όλα ας τα προβλήματα. Ειδικοί συνιστούν να πίνουμε 2 λίτρα την ημέρα τουλάχιστον.

Ύπνος
Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, οπόταν… αφήστε λίγο το netflix στην άκρη και προσπαθήστε να ολοκληρώσετε ένα κανονικό 8αωρο ύπνου.

Σωστή διατροφή
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, που έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C για τη θωράκιση του οργανισμού, αλλά και για υγιή, λαμπερή επιδερμίδα.

Πηγή: must.com.cy - Ριάνα Στυλιανού
Photo by: deposit photo