Γαλοπούλα: Ένα από τα Παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων

Τα Θρεπτικά Οφέλη και η Διατροφική Αξία για τη συνολική Υγεία μας

Η Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα, τα τελευταία χρόνια κατέχει περίοπτη θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας και ένα από τα πιο κλασσικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Το έθιμο της Γαλοπούλας που υιοθετήθηκε από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από το Μεξικό και έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824.

Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Μέχρι τότε, η κότα, η χήνα, η πάπια ακόμα και ο κύκνος αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, το μέγεθος της γαλοπούλας αλλά και το πόσο εύγεστη ήταν έκαναν αμέσως τη γαλοπούλα ελκυστική και ιδανική για Χριστουγεννιάτικα οικογενειακά γεύματα.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η γαλοπούλα απαντάται για πρώτη φορά, ανάμεσα σε τεράστιες φυτείες καλαμποκιού, οι Ισπανοί κατακτητές που έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα. Πιστεύοντας μάλιστα ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες, ονόμασαν αυτό το εντυπωσιακά μεγάλο πουλερικό, «ινδική όρνιθα», ονομασία που αποτελεί μέχρι σήμερα τον επιστημονικό της όρο.

Όταν αποφάσισαν, εκεί γύρω στα 1824 να μεταφέρουν τη γαλοπούλα από το Νέο Κόσμο στη Γηραιά Ήπειρο, δεν μπορούσαν να φανταστούν την εξέλιξη και την πορεία του παράξενου αυτού πουλιού, που σύντομα θα κατακτούσε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης.

Μια άλλη άποψη αναφέρει ότι για πρώτη φορά οι γαλοπούλες εμφανίστηκαν στη Μακεδονία και ότι τις διέδωσε ο βασιλιάς Μελέαγρος. Ήταν γιος του Οινέα -βασιλιά της Καλυδώνας- και της Αλθαίας. Στη χώρα μας συνήθιζαν τη μέρα των Χριστουγέννων να μαγειρεύουν για το εορταστικό τραπέζι κοτόσουπα.

Τέλος υπάρχει η θεωρία ότι ο Ερρίκος Η’ ήταν ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που τεμάχισε γαλοπούλα σε γιορτινό τραπέζι, κάτι που ακόμα και σήμερα στην Ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική όπου τρώγεται η γαλοπούλα, θεωρείται αποκλειστική υπόθεση του αρχηγού της οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια η Γαλοπούλα πρωταγωνιστεί στην πλειοψηφία των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών. Έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση.

Θρεπτικές Ιδιότητες και Οφέλη για τη Συνολική μας Υγεία:

Η Γαλοπούλα αποτελεί μια εξαίρετη πρωτεϊνική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Αρκεί, να αποφεύγετε την πέτσα, η οποία περιέχει μεγάλο ποσοστό λιπαρών και μάλιστα κακής ποιότητας.

Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.
Περιέχει 74% πρωτεΐνες, εύπεπτες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλυπης πρωτεΐνης.

Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, φώσφορο και μαγνήσιο, το οποίο δρα καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Τέλος, το κρέας της γαλοπούλας είναι μαλακό και εύπεπτο ενώ είναι εξαίρετο συμπλήρωμα φυτικών τροφών.

Σου παρέχει ενέργεια: Η γαλοπούλα είναι μια πλούσια πηγή σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τη υγιεινή επιλογή όλο το χρόνο. Μια μερίδα γαλοπούλας περιέχει το 36% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Β3 ή νιασίνη, η οποία συμβάλλει στην επεξεργασία των λιπών στο σώμα και το 27% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β6, μιας βιταμίνης που βοηθά στο να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 και η νιασίνη, είναι πολύ σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας του σώματος.

Έχει λιγότερο κορεσμένο λίπος:Το λίπος είναι απαραίτητο για τις βιολογικές λειτουργίες, την παραγωγή ορμονών και ενέργειας. Ενώ τα λίπη είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα, όσοι δεν γυμνάζονται πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή των κορεσμένων λιπών. Η γαλοπούλα περιέχει λιγότερο από το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε κορεσμένα λιπαρά.

Μειώνει τη χοληστερόλη: Η τακτική κατανάλωση γαλοπούλας μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερόλης. Το κρέας της έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου: Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης και παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ηρεμεί και μειώνει τις ημικρανίες: Η γαλοπούλα περιέχει φώσφορο και μαγνήσιο που δρουν καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Ο φώσφορος χρησιμοποιείται κυρίως στο χτίσιμο υγιών οστών και των δοντιών, αλλά παίζει και ρόλο στο πώς το σώμα σου χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Είναι διαιτητική επιλογή:Το κρέας της παρέχει από 120 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ανάλογα εάν το καταναλώσει με ή χωρίς την πέτσα. Γενικά αποτελεί μια από τις πιο διαιτητικές επιλογές κρέατος χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λίπος και χοληστερίνη. Επιπλέον, περιέχει το αμινοξύ λευκίνη, το οποίο έχει συσχετιστεί σε έρευνες με τη συντήρηση μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους διατηρώντας το μεταβολισμό σε σταθερά επίπεδα.

Σου φτιάχνει τη διάθεση: Η τρυπτοφάνη βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τη διάθεσης, ρυθμίζει την όρεξη και τον ύπνο, ενώ η έλλειψη της συνδέεται με την εκδήλωση κατάθλιψης. Η γαλοπούλα ανήκει στις αντικαταθλιπτικές τροφές.

Είναι νόστιμη επιλογή για τους μυς σου: Η κατανάλωση πρωτεΐνης αμέσως μετά την προπόνηση βοηθά στη δόμηση και την αποκατάσταση της φθοράς των ιστών, κρατά σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σου, και συμβάλλει στην ανάρρωση των μυών λόγω της πρωτείνης που περιέχει και των αμινοξέων. Η απουσία πρωτεΐνης επηρεάζει αρνητικά τη σύνθεση μυών.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς:

Καλό θα είναι να προμηθεύεστε τη γαλοπούλα από επίσημα σημεία πώλησης, όπως τα κρεοπωλεία ή τα σούπερ μάρκετ και όχι από πλανόδιους πωλητές, αποφεύγοντας έτσι πιθανές μολύνσεις ή αλλοιώσεις του κρέατος από μη σωστή τήρηση των κανόνων φύλαξης και υγιεινής.

Το βάρος της κυμαίνεται από 4 -14 κιλά, αλλά προτιμάτε μια μέτρια σε βάρος, περίπου 6 κιλά (μισό κιλό ανά άτομο).

Τσεκάρετε πάντα στην συσκευασία την ημερομηνία σφαγής και τη χώρα προέλευσης. Αν όμως αγοράσετε φρέσκια γαλοπούλα προσέξτε τυχόν επιφανειακές δερματικές αλλοιώσεις, όπως το μελανό χρώμα ή το γλοιώδες επίστρωμα. Οι γαλοπούλες βιολογικής εκτροφής πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα.

Αν πάρετε κατεψυγμένη, προσέξτε την θερμοκρασία συντήρησής της (-180C) και στην αεροστεγή συσκευασία της να μην υπάρχουν κρύσταλλοι πάγου ή περίεργα υγρά, δείγμα κακής συντήρησης.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:

Γίνεται γεμιστή ή σκέτη. Ψήστε την σε σιγανή φωτιά και χαμηλή θερμοκρασία (σε 175 βαθμούς για 3 ½ με 5 ½ ώρες), για να διατηρηθεί το κρέας της ζουμερό. Αν θελήσετε να την κάνετε ακόμη πιο ‘λαιτ’, αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν να την βράσετε πριν την ψήσετε.

Όσον αφορά τη γέμιση, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου γεύματος δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές διορθωτικές αλλαγές ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή αλλαντικά και προσθέστε ρύζι, ξερά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα.

Πηγή: cyprusalive.com
Photo Credits: Pixabay