Ρεβίθια με ντομάτα και σπανάκι

Τα ρεβίθια με σπανάκι είναι από τ’ αγαπημένα μου όσπρια. Αρχικά, να σας υπενθυμίσω ότι τα διάφορα ρεβίθια που βρίσκετε στην αγορά, διαφέρουν στον απαιτούμενο χρόνο ψησίματός τους. Ειδικότερα, τα ρεβίθια παλιάς σοδειάς, χρειάζονται αρκετό ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Το σημαντικό είναι ότι τα ρεβίθια πρέπει να είναι σχεδόν ψημένα πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της τελικής φάσης ψησίματος, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν σκληρά. Για το ψήσιμό τους, σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας, για να εξοικονομήσετε χρόνο. Από τη στιγμή που αρχίζει η χύτρα να μαγειρεύει σε πίεση, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Print


Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 40΄

ΥΛΙΚΑ:

Για 4 μερίδες:

250 γρ. ρεβίθια
Αρκετό νερό για να φουσκώσουμε τα ρεβίθια και επιπλέον νερό για να τα ψήσουμε στη χύτρα ταχύτητας
150 γρ. φύλλα σπανακιού

Για τη σος ντομάτας:

500 γρ. φρέσκες ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια
300 ml νερό
25 ml ελαιόλαδο
25 γρ. ντοματοπελτές
1 κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Φουσκώνουμε τα ρεβίθια σε νερό απ’ το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.
2. Στη χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια και μπόλικο καθαρό νερό. Κλείνουμε τη χύτρα και τα ψήνουμε για 1 ώρα απ’ την ώρα που η χύτρα θ’ αρχίσει να μαγειρεύει σε πίεση. Τα ρεβίθια σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι σχεδόν ψημένα. Τέλος, τα στραγγίζουμε.
3. Σ’ ένα μπλέντερ ρίχνουμε τις ντομάτες, το νερό, το ελαιόλαδο, τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι οι ντομάτες να θρυμματιστούν και να έχουμε έναν πολτό.
4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα στραγγισμένα και σχεδόν ψημένα ρεβίθια μαζί με τον πολτό της ντομάτας και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήνουμε να κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Δέκα περίπου λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ψησίματος, ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, λίγο-λίγο, και μαγειρεύουμε μαζί. Μέχρι το τέλος της ώρας ψησίματος το σπανάκι θα έχει μαλακώσει. Σερβίρουμε με ψωμί, ελιές και σαλάτα.

ΣΧΟΛΙΑ