Παραδοσιακή μαρμελάδα πορτοκάλι

Η παρασκευή της είναι λίγο μπελαλίδικη, αφού απαιτείται χρόνος και κόπος για το καθάρισμα και το ξεφλούδισμα των πορτοκαλιών. Στο τέλος όμως, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον κόπο σας.
Print

Μία μαρμελάδα που αγαπώ πάρα πολύ. Η παρασκευή της είναι λίγο μπελαλίδικη, αφού απαιτείται χρόνος και κόπος για το καθάρισμα και το ξεφλούδισμα των πορτοκαλιών. Στο τέλος όμως, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον κόπο σας. Αν φτιάχνετε συχνά μαρμελάδες, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ζάχαρης, για να είστε σίγουροι ότι η μαρμελάδα σας θα πήξει σωστά.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Για 2 βαζάκια (250ml το καθένα)

Υλικά
500 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (από περίπου 8 μεγάλα πορτοκάλια)
500 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
Το ξύσμα φλούδας από 2 πορτοκάλια

Eκτέλεση
1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα πορτοκάλια. Με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες ή με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τη φλούδα τους και την κό¬βουμε σε λεπτά στικ.
2. Στύβουμε τα πορτοκάλια και βάζουμε τον χυμό τους σε μια κατσαρόλα. Ό,τι περισσέψει στον εκχυμωτή (κουκούτσια και ίνες) δεν το πετάμε, αλλά το τοποθετούμε δεμένο σε μουσελίνα ή σε ένα μεγάλο infuser (το οποίο χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσου¬με το τσάι μας, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και κοχλάζουμε σταθερά για 1 ώρα.
3. Όταν περάσει ο χρόνος, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε με τη μαρμελάδα τα αποστειρωμένα βαζάκια μας. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς προτού σφρα¬γίσουμε τα βαζάκια.

ΣΧΟΛΙΑ