Ρεβίθια με ντομάτα και σπανάκι

Τα ρεβίθια με σπανάκι και τα φασόλια γίγαντες είναι τα δύο αγαπημένα μου όσπρια.
Print

Υλικά
Για 6 μερίδες
500 γρ. ρεβίθια
Αρκετό νερό για να φουσκώσουμε τα ρεβίθια και επιπλέον νερό για να τα ψήσουμε στη χύτρα ταχύτητας.
300 γρ. φύλλα σπανακιού

Για τη σος ντομάτας
1 κιλό ντομάτες
600 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ντοματοπελτέ
2 κουταλάκια αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι

Τα ρεβίθια με σπανάκι και τα φασόλια γίγαντες είναι τα δύο αγαπημένα μου όσπρια. Αρχικά, να σας υπενθυμίσω ότι τα διάφορα ρεβίθια που βρίσκετε στην αγορά διαφέρουν στον απαιτούμενο χρόνο ψησίματός τους. Ειδικότερα, τα ρεβίθια παλιάς σοδειάς χρειάζονται αρκετό ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν. Το σημαντικό είναι ότι τα ρεβίθια πρέπει να είναι σχεδόν ψημένα πριν αρχίσουμε τη διαδικασία της τελικής φάσης ψησίματος, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν σκληρά. Για το ψήσιμό τους, σας συστήνω να χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητας για πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που αρχίζει να σφυρίζει η χύτρα θα χρειαστεί μία ώρα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 40’
385 θερμίδες ανά μερίδα

Εκτέλεση
1. Φουσκώνουμε τα ρεβίθια απ’ το προηγούμενο βράδυ και αλλάζουμε το νερό μία φορά. Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε.
2. Στη χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια και μπόλικο νερό. Κλείνουμε τη χύτρα και τα ψήνουμε για μία ώρα απ’ την ώρα που η χύτρα θα αρχίσει να σφυρίζει. Τα ρεβίθια σε αυτή τη φάση πρέπει να είναι σχεδόν ψημένα. Τέλος, τα στραγγίζουμε.
3. Σ’ ένα μπλέντερ ρίχνουμε τις ντομάτες, το νερό, το ελαιόλαδο, τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι οι ντομάτες να θρυμματιστούν και να έχουμε έναν πολτό.
4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα στραγγισμένα και σχεδόν ψημένα ρεβίθια μαζί με τον πολτό της ντομάτας και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήνουμε να κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για σαράντα λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Είκοσι περίπου λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ψησίματος ρίχνουμε μέσα το σπανάκι, λίγο – λίγο, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Σερβίρουμε με ψωμί, τόνο και σαλάτα.

ΣΧΟΛΙΑ