Χαλβάς με χαρουπόμελο, ταχίνι, μέλι και αμύγδαλα

Από την Κύπρο του 1821 είναι δύσκολο να βρούμε καταγραφή συνταγών, μιας και πολύ λίγα έχουν γραφτεί για την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού για εκείνη την εποχή. Ωστόσο, από διάφορες πληροφορίες που σώζονται, όπως από τους περιηγητές ή τους λόγιους της εποχής, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση για το είδος των φαγητών που οι Κύπριοι μαγείρευαν τον 19ο αιώνα. Σε κείμενα προ του 1821, αλλά και τις πρώτες δεκαετίες μετά το 1820 συναντάμε βασικά υλικά, όπως το σιτάρι, το λάδι, το μέλι, αμύγδαλα, αλλά και βρώσιμα χόρτα και λαχανικά όπως τα κολοκύθια, τα αγρέλια και άλλα. Από αυτά τα βασικά υλικά, διάλεξα μία απλή συνταγή, που οπωσδήποτε θα προετοίμαζαν στα κυπριακά νοικοκυριά το 1821. Υλικά απλά, υγιεινά και οπωσδήποτε αγνά.
Print

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄
Θερμίδες ανά 100 γρ.: 205 Kcal
Θα χρειαστούμε ένα
ταψί  (flower pan) χωρητικότητας 1.3 L

ΥΛΙΚΑ:

90 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. σιμιγδάλι
1 λίτρο ζεματιστό νερό
100 γρ. ταχίνι
300 γρ. μέλι
150 γρ. χαρουπόμελο
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
60 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
  2.  Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη πιο μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό.
  3.  Στην κατσαρόλα που ψήνουμε το σιμιγδάλι, ρίχνουμε με μια κουτάλα σούπας το ζεστό νερό και ανακατεύουμε γρήγορα. Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί το μείγμα με την προσθήκη του ζεστού νερού φουσκώνει και πιτσιλάει. Όταν απορροφήσει το νερό, ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το ταχίνι, το μέλι, το χαρουπόμελο, την κανέλλα και τα 2/3 από τα αμύγδαλα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί (flower pan). Το πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς στο σχήμα του ταψιού και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα που κρατήσαμε πίσω. Τον κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε

ΣΧΟΛΙΑ