Χαλβάς με πορτοκάλι και φιστίκια

Η καλύτερη συνταγή για χαλβά. Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.
Print

Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο, στρογγυλό ταψί με τρύπα στο κέντρο.

ΥΛΙΚΑ:

165 ml ηλιέλαιο
330 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
120 γρ. αλατισμένα φιστίκια
150 γρ. σταφίδες
Για το σιρόπι
390 γρ. ζάχαρη
840 ml νερό
Ξύσμα φλούδας από 2 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
2. Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη πιο μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι απ’ τη φωτιά.
3. Στην κατσαρόλα όπου ψήνουμε το σιμιγδάλι, ρίχνουμε ένα ποτήρι με ζεστό σιρόπι και ανακατεύουμε γρήγορα. Στο σημείο αυτό χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα γιατί το μείγμα με την προσθήκη του ζεστού σιροπιού φουσκώνει και πιτσιλάει με κίνδυνο να μας κάψει. Όταν απορροφήσει το σιρόπι, ρίχνουμε το επόμενο ποτήρι με το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στον χαλβά τα φιστίκια και τις σταφίδες.
4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Το πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς στο σχήμα του ταψιού και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, τον κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ