ΣΥΝΤΑΓΕΣΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  • Γκουρμέ
(c) Ειδικές Εκδόσεις

Ολόκληρο κοτόπουλο σε μαρινάτα

Για 4 μερίδες

ΥΛΙΚΑ:

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο πλυμένο και σκουπισμένο
Νερό για να καλύψουμε το κοτόπουλο

Για τη μαρινάτα:

40 ml corn oil
130 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλάτι
1 ολόκληρο λεμόνι κομμένο στα δύο και χωρίς κουκούτσια
40 ml soy sauce
250 ml νερό
1 κουταλάκι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας στο μπλέντερ μέχρι να διαλυθεί το λεμόνι και να έχουμε ένα πολτό.
2. Βάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και κρατάμε πίσω ½ ποτήρι από τη μαρινάτα, για να τη χρησιμοποιήσουμε όταν θα αλείφουμε το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
3. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα την κρύα μαρινάτα. Συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειάζεται για να καλυφτεί το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη σκεπασμένη λεκάνη στο ψυγείο. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για μια με δύο μέρες.
4. Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάτα που φυλάξαμε, το βάζουμε σε μια σχάρα και μετά σε ένα ταψί. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο. Κάθε 30 λεπτά βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αλείφουμε με τη μαρινάτα. Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σκεπασμένο για 1½ ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε ακάλυπτο.
5. Όταν το κοτόπουλο ψηθεί και ροδοκοκκινίσει, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε
καλυμμένο για δέκα λεπτά πριν να κόψουμε σε μερίδες για να σερβίρουμε.